Historie

Wie was Jo Kolk?

Jo Kolk werd op 22 januari 1916 in Arnhem geboren. Zij deed HBS-B eindexamen aan de Meisjes HBS in Arnhem, volgde zanglessen en lessen in voordrachtskunst en haalde een diploma als logopediste. Zij deed administratief werk, eerst bij haar vader, na de tweede wereldoorlog bij de AKU (later AKZO) in Arnhem. In 1971 deed zij kandidaatsexamen Niet-Westerse Sociologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. De stap naar het doctoraal examen heeft zij niet gezet, ook al had zij een omvangrijke scriptie geschreven en veel stages gevolgd. Op latere leeftijd ging zij veel reizen en ze had een uitgebreide vriendenkring, waaronder VVAO-leden. Ze liet zich graag introduceren (zij was immers niet afgestudeerd!) bij VVAO-bijeenkomsten in de buurt van haar woonplaats Velp. Ook voelde ze zich zeer aangetrokken tot de doelstellingen van de VVAO.

Twee jaar voor haar overlijden benoemde Jo Kolk de VVAO tot haar enige erfgenaam; op 14 augustus 1998 ondertekende zij de Stichtingsakte van het Jo Kolk Studie Fonds. Vlak daarna overleed Jo Kolk, op 5 september 1998.

Als doelstelling voor haar fonds stelde zij: financiƫle ondersteuning aan vrouwen voor het volgen van een academische of hogere beroepsopleiding en voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek.